Polski pączek pokonał amerykańskiego donuta

PRZEGLĄD PRASY: Tylko sześć lat działały w Polsce kawiarnie sieci Dunkin' Donuts sprzedające amerykańskie pączki. Nie wytrzymały, ponieważ przegrały z miejscową konkurencją. Dziś - w tłusty czwartek - każdy Polak zje średnio trzy pączki - pisze Dziennik.

"Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła" - mówi staropolskie przysłowie. Aby tradycji stało się zadość, trzeba zjeść dziś co najmniej jednego pączka. Ale nie żadnego amerykańskiego z dziurką, nie niemieckiego - wysuszonego krewniaka, ale polskiego, rumianego, smażonego w głębokim tłuszczu i pełnego marmolady - czytamy w gazecie.

Pączki wyparły z rynku nie tylko nowomodne amerykańskie donuty. W tłusty czwartek są niekwestionowanym królem wśród słodkości, także tych rodzimych. W Wadowicach nikt tego dnia nie kupuje kremówek, a w Poznaniu nawet nie pomyśli o rogalach świętomarcińskich.

Po złocisty delikates sięgają dosłownie wszyscy. Nawet ci, którzy zazwyczaj z dbałości o linię katują się dietami i forsownymi ćwiczeniami.

Więcej o pączkach w dzisiejszym "Dzienniku".

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.