"Polska": Podwyżki cen żywności przed świętami

Wiosną będziemy musieli zapłacić więcej za większość artykułów żywnościowych - informuje dziennik "Polska". Zdaniem gazety, najbardziej podrożeje wieprzowina. Ceny mięsa i wędlin w połowie roku będą o około 8 procent wyższe niż przed rokiem.

W najbliższych tygodniach o 20 - 30 procent wzrosną ceny warzyw i owoców krajowych. "Polska" wyjaśnia, że na ceny żywności mają wpływ rosnące koszty energii.

Z powodu małej produkcji na rynku krajowym drożeć będzie cukier. Na skutek unijnej reformy rynku cukru Polska z liczącego się eksportera stanie się w tym roku importerem netto. Będziemy musieli kupić za granicą 200 tysięcy ton cukru - zauważa gazeta.

"Polska" dodaje, że z prognoz ministerstwa finansów wynika, iż inflacja, która od sierpnia spadała, w lutym niespodziewanie wzrosła z 3,1 do 3,4 procent. Eksperci uspokajają jednak, że w drugim kwartale inflacja znów zacznie spadać, a pod koniec roku wyniesie 2,5 procent.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.